Bună ziua, dragi pasionați de design interior și fotografie! Astăzi avem plăcerea să o avem invitată pe Alina Luncan, designer de interior și fondator al studioului ALL Design.

Bună, Alina! Mulțumesc că ai acceptat invitația pentru acest interviu. Pentru început, spune-ne cum ai intrat în lumea designului interior și ce te-a inspirat în acest domeniu?

Bună, Marin! Îți mulțumesc pentru invitație.

Primele mele amenajări de design interior au fost din pură pasiune, realizate în familie, iar mai apoi la prieteni. Feedbackul celor din jur, în urma proiectelor implementate, a fost mereu pozitiv, ceea ce m-a făcut să continui pe acest drum. Mi-a plăcut întotdeauna să mă implic în întregul proces de amenajare, începând de la proiectare, la partea de șantier, achiziții și până la final, când decorez fiecare etajeră, măsuță și colțișor al proiectului.

Ca designer, cum vezi rolul fotografiei de interior în comunicarea și promovarea unui proiect?

Încă de la început am înțeles că fotografierea profesionistă a unui proiect finalizat ar fi foarte importantă în promovarea mea ca designer de interior. Pe parcurs, am avut câteva proiecte pe care le-am fotografiat singură cu telefonul și recunosc că ulterior mi-a părut rău că nu am apelat la un specialist.

Care sunt elementele esențiale pe care îți dorești să le surprindă un fotograf în proiectele tale de design?

Ședința foto este un moment fericit și mult așteptat de un designer de interior, după multe luni de muncă, uneori chiar 2-3 ani; iar atunci când apelez la un fotograf, îmi doresc să surprindă povestea întregii amenajări, cadre cu diverse zone ale încăperii, cât și detalii cu piese de decor care dau viață și transmit emoție celui care privește imaginea. Îmi place să ne folosim de lumina naturală, dar să punem în valoare și diferitele scenarii de lumină pe care le-am realizat prin corpuri de iluminat.

Cum influențează fotografia perspectiva unui client asupra unui spațiu decorat?

Consider că o fotografie de interior reușită poate să transmită privitorului anumite senzații și trăiri, să simtă că este în încăperea respectivă. De exemplu, lumina și culorile calde ale unui dormitor să dea senzația de odihnă și relaxare sau o bucătărie cu o insulă să te transpună în mijlocul unei familii care pregătește împreună masa.

Ce crezi că face diferența între o fotografie de interior reușită și una obișnuită?

Cred că o fotografie bine realizată poate pune în valoare un spațiu și, invers, o fotografie nereușită sau obișnuită poate să nu transmită cu adevărat felul în care arată, poate din cauza luminii nepotrivite sau a cadrelor wide și aglomerate. Stabilim ședința foto la acea oră din zi când lumina cade cel mai frumos și, de asemenea, fac un mic styling al încăperilor cu diferite elemente de decor care consider că pot eleva amenajarea, cum ar fi plante/flori, perne, cărți etc.

Cum colaborezi de obicei cu fotografii? Îți place să îți pui amprenta în alegerea unghiurilor sau preferi să oferi libertate fotografului?

În colaborarea cu fotograful, îmi place să mă implic puțin prin a-i sugera câteva cadre pe care eu poate le am în minte încă din faza de concept și randări ale proiectului, unele zone sau piese de mobilier pe care le doresc evidențiate în fotografii, dar apoi îl las să-și facă singur staging-ul și să-și așeze elementele în cadru așa cum dorește.

Ce sfat le-ai oferi designerilor de interior care doresc să colaboreze mai bine cu fotografii de specialitate?

Ca sfat pentru designerii care doresc să colaboreze mai bine cu fotografii de specialitate, ar fi să găsească pe cineva cu care ideile lor rezonează, iar atunci lucrurile vor decurge de la sine.

Din experiența ta, ce schimbări ai observat în tendințele de fotografie de design interior în ultimii ani?

În ultimii ani, tot mai mulți oameni au înțeles importanța fotografiei de interior atunci când vine vorba de promovarea unui proiect de design interior sau promovarea apartamentelor de închiriat sau de vânzare pe site-urile de specialitate, și cred că ar trebui să avem mai multă încredere în specialiști, pentru că nu toți ne pricepem la toate.

Ce impact are, în opinia ta, fotografia de interior asupra portofoliului unui designer?

Pentru mine, ca designer, impactul a fost unul pozitiv, atât pe rețelele de socializare, cât și în diverse publicații unde au apărut fotografii ale proiectelor mele.

În final, ce mesaj ai dori să transmiți publicului interesat de designul interior și fotografilor care se specializează în acest domeniu?

Ca sfat pentru ambele categorii ar fi: „Go with the flow!” Atât designul de interior, cât și fotografia sunt activități creative, nu au o rețetă exactă de succes, ci se bazează pe idei și trăiri care te inspiră să creezi ceva frumos.

Alina, îți mulțumesc foarte mult pentru timpul acordat și pentru răspunsurile valoroase pe care le-ai oferit. Cred că acest interviu va fi de mare ajutor pentru cititorii noștri, atât pentru designerii de interior, cât și pentru pasionații de fotografie.

Marin, mulțumesc pentru invitație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *