Bună ziua, dragi pasionați de design interior și fotografie! Astăzi avem plăcerea să o avem invitată pe Anita Tincău, designer de interior talentat și fondator al studioului Arya Design. Anita și cu mine am colaborat la câteva proiecte, iar astăzi vom discuta despre importanța fotografiei în punerea în valoare a unui spațiu amenajat. Anita, îți mulțumesc că ai acceptat invitația.

Bună, Marin! Mulțumesc pentru invitație.

Anita, cum ai descoperit importanța fotografiei de interior în promovarea proiectelor tale?

Când eram la început de drum, am considerat că ar fi suficient dacă mi-aș fotografia singură proiectele implementate. Deși eram extrem de satisfăcută de rezultatul proiectului de design, am observat că acesta nu se reflecta corespunzător în calitatea pozelor pe care eu le făceam. Acela a fost momentul în care am decis să apelez la un profesionist.

Care crezi că este cel mai mare beneficiu al colaborării dintre un designer de interior și un fotograf specializat?

Este o diferență enormă între cum percepe ochiul liber un spațiu și cum arată el transpus prin lentila unui obiectiv. Cel mai mare beneficiu ar fi eficientizarea acestei treceri, de la viața reală la imaginea digitală. Până la urmă, ca designer de interior, imaginile sunt cele pe care le prezentăm lumii, iar dacă acestea nu sunt realizate de cineva cu experiență în domeniu, mereu va exista riscul să nu obținem cel mai bun rezultat, iar proiectul de design interior să dea impresia greșită.

Ce aspecte ale unui spațiu consideri că trebuie neapărat surprinse într-o fotografie de interior?

Sunt de părere că în fotografia de interior trebuie cuprinsă atmosfera unei încăperi, astfel încât cel care privește să se poată transpune în acel spațiu. Din punct de vedere pragmatic, fiecare spațiu are unicitatea sa, deci ar fi dificil să mă pronunț referitor la niște elemente mai concrete.

Cum crezi că fotografia poate influența percepția oamenilor asupra unui spațiu?

După cum menționam anterior, există o foarte mare diferență între cum este perceput un spațiu cu ochiul liber și ce se vede pe cameră. O fotografie realizată corect are foarte mare influență asupra privitorului, însă contează mult și care este scopul acesteia, dacă este vorba de o imagine de portofoliu pentru proiect de design interior, promovarea unui imobil de vânzare, sau a unui apartament în regim hotelier, etc.

Care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le observi în fotografiile de interior realizate de amatori?

Când privesc o fotografie de interior, îmi dau seama din primele secunde dacă este realizată de un amator sau de un profesionist. Cele mai des întâlnite greșeli ar fi cele de încadrare, perspectivă sau compoziție.

Ce sfaturi ai oferi unui designer de interior care dorește să își promoveze proiectele prin intermediul fotografiilor?

Proiectele de design interior se pot promova exclusiv prin intermediul fotografiilor. Astfel, recomand tuturor să apeleze la un fotograf profesionist care să le poată pune munca în valoare.

Cum vezi evoluția fotografiei de interior în următorii ani? Ce tendințe crezi că se vor impune?

Eu cred că tot mai multe persoane vor apela la fotografia de interior de acum înainte, pentru că deja se cer anumite standarde de calitate când vine vorba de domeniul imobiliar. Aceste standarde se pot obține exclusiv cu ajutorul unui profesionist. Iar referitor la tendințe, eu cred că se vor cere fotografii cât mai naturale, care să surprindă realitatea într-un mod cât mai armonios.

Care este proiectul tău preferat la care am colaborat și de ce?

Nu pot să spun că am un proiect preferat. Fiecare dintre ele este deosebit în modul său propriu, iar rezultatele colaborării au fost extraordinare de fiecare dată.

Cum crezi că poate fi îmbunătățită comunicarea între un designer de interior și un fotograf pentru a obține rezultate optime?

Din experiența mea, e foarte important să găsești un fotograf cu care rezonezi și să nu renunți la el! Optimizarea aceasta se obține în timp. Ca în orice gen de servicii, cu cât colaborăm mai des, cu atât ne cunoaștem mai bine și cu atât se desfășoară ședința foto mai ușor.

În încheiere, ce mesaj ai pentru cei care doresc să își amenajeze locuința și să o captureze în fotografii frumoase?

Recomandarea mea ar fi să avem puțin mai multă încredere în profesioniști și viziunea lor. Domeniul creativ este unul subiectiv și interpretabil, însă diferența o face anii de muncă din spatele fiecărei persoane în domeniu.

Anita, îți mulțumesc foarte mult pentru timpul acordat și pentru răspunsurile valoroase pe care le-ai oferit. Cred că acest interviu va fi de mare ajutor pentru cititorii noștri, atât pentru designerii de interior, cât și pentru pasionații de fotografie.

Mulțumesc pentru invitație, Marin. A fost o plăcere să discutăm despre acest subiect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *